Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Są one wykorzystywane w celu zapewnienia poprawnego działania serwisu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień dot. przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies na Twoim komputerze.
Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Piotrkowie Kujawskim informuje, że od dnia 17 lutego 2025 r. wydawane będą skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 – Podprogram 2024
Pomoc skierowana jest do osób i rodzin znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji, w szczególności dotkniętych: ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, bezrobociem, niepełnosprawnością, a także rodzin wielodzietnych, itp., których dochód miesięczny nie przekracza 265 % kryterium dochodowego określonego w art. 8 ustawy o pomocy społecznej (Dz.U. z 2024 r. poz. 1283, z późn. zm.)
Kwoty kryterium dochodowego uprawniającego do pomocy żywnościowej w Podprogramie 2024 wynoszą:
W przypadku prowadzenia gospodarstwa rolnego przyjmuje się że z 1 ha przeliczeniowego uzyskuje się dochód miesięczny w wysokości 459 zł.
Warunkiem skorzystania z pomocy jest otrzymanie skierowania z Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Piotrkowie Kujawskim.
Osoby, które nie korzystają z pomocy społecznej, a spełniają w/w kryterium dochodowe mogą zgłosić się do Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Piotrkowie Kujawskim z dowodem osobistym i dokumentami potwierdzającymi dochód rodziny z m-ca poprzedzającego ubieganie się o skierowanie.
Informacje na temat wydawania skierowań i kwalifikacji do programu można uzyskać pod numerem telefonu: 54 265 41 84.
Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 (FEPŻ) to program współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus oferujący pomoc żywnościową w formie paczek lub posiłków dla osób najbardziej potrzebujących, a także możliwość udziału w tzw. działaniach towarzyszących.
FEPŻ stanowi kontynuację Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, w ramach którego wsparcie w postaci paczek żywnościowych lub posiłków otrzymywało średnio ponad 1,3 mln odbiorców rocznie – osób i rodzin w trudnej sytuacji życiowej, a ok. 150 tys. z nich uczestniczyło dodatkowo w różnych działaniach towarzyszących na rzecz włączenia społecznego.
FEPŻ to jeden z programów krajowych, które będą realizowane z udziałem środków pochodzących z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus zgodnie z Umową Partnerstwa na lata 2021-2027. Za wdrażanie Programu odpowiada Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej jako Instytucja Zarządzająca.
W ramach Programu będą realizowane następujące operacje:
• Zakup żywności dostarczanej do magazynów organizacji partnerskich w celu dystrybucji wśród osób najbardziej potrzebujących
• Wsparcie organizacji partnerskich w realizacji dystrybucji żywności, w tym w obszarze transportu, magazynowania i administracji
• Realizacji działań towarzyszących dla odbiorców pomocy żywnościowej, mających na celu ich włączenie społeczne
• Wsparcie organizacji partnerskich w pozyskiwaniu dodatkowej żywności pochodzącej z darowizn celem jej przekazania do odbiorców Programu.
Linki do strony internetowej Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej dedykowanej dla Programu:
https://www.gov.pl/web/rodzina/fundusze-europejskie-na-pomoc-zywnosciowa-2021-2027
https://www.gov.pl/web/rodzina/podprogram-2023
https://www.gov.pl/web/rodzina/podprogram-2024
Link do strony Caritas – FEPŻ gdzie można znaleźć wszystkie szczegóły dotyczące realizacji Podprogramu 2023 w tym jego wartość:
Program realizowany jest w okresie od dnia wyjścia Wytycznych Instytucji Zarządzającej do Podprogramu 2024, a więc od grudnia 2024 r. do końca września 2025 r.
⦁ Dostawy artykułów spożywczych do Organizacji Partnerskich Regionalnych rozpoczęły się w od lutego 2025 roku, a dystrybucja artykułów spożywczych do osób potrzebujących planowana jest od marca i potrwa do końca września 2025 r.
⦁ W okresie od wyjścia Wytycznych IZ umożliwiono przekazywanie produktów z darowizn osobom zakwalifikowanym do Podprogramu 2024,
⦁ Ponadto w ramach Podprogramu od momentu wyjścia Wytycznych IZ prowadzone są działania na rzecz włączenia społecznego osób zakwalifikowanych do udziału w FEPŻ – Podprogram 2024
Źródło finansowania: 90% środki europejskie – Europejski Fundusz Społeczny Plus i 10% budżet krajowy
Program realizowany jest pod nadzorem Instytucji Zarządzającej Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej oraz Instytucji Wdrażającej Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Cel programu:
Przeciwdziałanie deprywacji materialnej przez udzielanie pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym oraz zapewnianie środków towarzyszących, wspierających ich włączenie społeczne.
Zadania i działania realizowane w programie:
Grupa docelowa:
Z pomocy żywnościowej mogą skorzystać osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2024 poz. 1283,1572) i których dochód nie przekracza 265% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. od 1 stycznia 2025 2.676,50 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 2 180,95 zł dla osoby w rodzinie.
Pomoc mogą uzyskać osoby najbardziej potrzebujące, które otrzymały skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej lub osoby bezdomne zakwalifikowane do Podprogramu 2024.
Pomoc wydawana jest na podstawie:
⦁ Skierowania stanowiącego załącznik nr 5 do Wytycznych IZ (wydaje OPS)
⦁ Listy osób zakwalifikowanych załącznik nr 2 wraz z załącznikami nr 7 (wydaje OPS)
⦁ Kwalifikacji osoby w kryzysie bezdomności na podstawie załącznika nr 6 do Wytycznych IZ (kwalifikuje OPR/ OPL)
Przewidziane efekty i rezultaty:
Zmniejszenie deprywacji materialnej osób najbardziej potrzebujących oraz ich włączenie społeczne poprzez realizację wspierających środków towarzyszących, których harmonogram znajdzie się na stronie internetowej
Zestaw na Podprogram 2024 obejmuje art. spożywcze w łącznej ilości ok. 39,6 kg w tym:
1) Artykuły warzywne i owocowe
– Groszek z marchewką 2 kg,
– Koncentrat pomidorowy 1,12 kg,
– Dżem truskawkowy o obniżonej zawartości cukru 1,50 kg,
2) Artykuły skrobiowe
– Makaron jajeczny świderki 3 kg,
– Mąka pszenna 4 kg,
– Kasza jęczmienna 2 kg19,
– Płatki owsiane 1,50 kg
– Herbatniki maślane 0,60 kg
– Kawa zbożowa rozpuszczalna 0,40 kg,
3) Artykuły mleczne
– Mleko UHT 7 l,
– Ser podpuszczkowy dojrzewający 1,20 kg
4) Artykuły mięsne
– Szynka wieprzowa mielona 1,50 kg,
– Szynka drobiowa 1,50 kg,
– Pasztet wieprzowy 0,64 kg,
– Szprot w oleju 0,85 kg.
5) Cukier
– Cukier biały 4 kg,
– Miód nektarowy wielokwiatowy 0,80 kg,
6) Tłuszcze
– Olej rzepakowy 4 l.
7) Dania gotowe
– Fasolka po bretońsku 2 kg.
Więcej informacji można uzyskać na stronie internetowej Caritas https://caritas.pl/fepz/